Tuberkulose og kunst

Kurs, foredrag og debatt
Dato: 18. sep 2019 19:00 - 21:00

Møtested: Møllesalen i Sjoddien, Strusshamn

Professor Ole Didrik Lærum vil holde foredrag om påvirkning av folkesykdommen tuberkulose på kunst.

Infeksjonssykdommen tuberkulose, også kalt tæring, har satt sittt preg på livet i Norge så vel som i andre land opp gjennom historien. De eldste spor av sykdommen skriver seg fra Egypt for ca. 5000 år siden. Sykdommen kom til Danmark for 2500 år siden og har vært en svøpe i vårt samfunn opp til vår egen tid. I løpet av de 60 årene fra 1895 til 1955 døde 250 000 mennesker i Norge av denne sykdommen.

I tillegg til at sykdommen satte sitt dystre preg på helstilstanden i samfunnet og i den enkelte familie, påvirket den også litteratur, kunst, musikk og vitenskap. Operaene "La Boheme" og "La Traviata" er eksempler fra musikken, Munch har beskrevet sykdommen i sin malerlunst, og kunstneren John Savio og matematikeren Niels Henrik Abel ble to av sykdommens mange offer.

Idag dør mellom 1 og 2 millioner mennesker av tuberkulose hvert år. Den har dukket opp i resistente variasjoner, og man regner med at 200 millioner mennesker lever med sykdommen.

Professor Ole Didrik Lærum har arbeidet innenfor kreftforskning. Han kommer fra en legefamilie hvor han er 4. generasjon i dette yrket. I tillegg til sin forskning har han hatt sterk interesse for historie, særlig lokalhistorie fra hjemtraktene på Voss. Han arbeider nå for at de gamle Kurhallene på sanatoriet hvor hans far arbeidet som tubekuloselege skal bli et lite tunerkulosemuseum.

Enkel bevertning.

Billetter ved inngangen: Medlemmer gratis, ikke-medlemmer kr. 100.

 

 

Kart

Adresse
Strusshamn kultursenter, Sjoddien
Telefon
90524940
E-post:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Hvem passer arrangementet for?
Alle

 

Datoer

  • 18. sep 2019 19:00 - 21:00

Back to top